Web Analytics
Ünü Memleketi Aşıp Yurt Dışına Taşmış Lezzetiyle Meşhur 17 Kayseri Yemeği
Kayseri mantısını sevmeyen bilmeyen yoktur. Peki ya diğer Kayseri lezzetleri? Kayserinin enfes yöresel yemekleri ve mutfağı sizi çağırıyor.

1. Ünü Memleketi Aşıp Yurt Dışına Taşmış Lezzetiyle Meşhur 17 Kayseri Yemeği - Yemek.com

Yöresel Türk yemekleri denildiğinde akla gelen 10 lezzet varsa, muhakkak içlerinden biri (hatta belki ikisi) Kayseri mutfağından çıkmıştır. Evet evet, bizim de aklımıza mantı geldi tam da şu anda. 

Kayseri mutfağı ağırlıklı olarak unlu ve etli yemeklerden oluşuyor arkadaşlar. Yukarıda yazdığımız mantı da, Kayseri'nin en gözde yemeği. Ayrıca yapılan araştırmalara göre 30 küsur çeşit mantı varmış ancak en yaygın olanı bizim de bildiğimiz etli mantıymış.

Kayseri pastırması ve sucuğunu da unutmak olmaz tabii ki! Hangi birine burada yazalım bilemedik, bu nedenle güzel bir liste hazırladık size.

Not: Takipçimizden gelen bir istek üzerine listemizdeki yemeklerin sayısını 16'dan 17'ye çıkardık arkadaşlar. Sizin de bu listede muhakkak olmalı dediğiniz bir lezzet varsa görselleriyle beraber bizimle paylaşmayı unutmayın. 

Afiyetler olsun.

2. Tatlı bir başlangıç yapalım: Nevzine tatlısı

Tatlı bir başlangıç yapalım: Nevzine tatlısı

Kayseri'de oldukça meşhur olan bu tatlı genellikle bayramlarda hazırlanarak misafirlere ikram edilir. Yeni doğum yapan gelinlere de nevzine ikram etmek eski bir gelenek olarak günümüze kadar ulaşmıştır. Un, yoğurt, pekmez ve cevizin ana malzemelerini oluşturduğu bu tatlının lezzetine doyum olmuyor.

3. Çorba mı yemek mi karar veremezsin: Kurşun aşı

Çorba mı yemek mi karar veremezsin: Kurşun aşı

İçine dana etinin nohutun girdiği doyurucu bir yemek düşünün. Çorba olarak görenler de var ancak ne olursa olsun, biz bu kadar doyurucu ve bereketli bir yemek görmedik. Bu arada kısacık bir not daha ekleyelim: Yemeğin ismi yöreden yöreye lülük aşı olarak da değişebiliyor

4. Pizza ve lahmacunu unutturur: Yağlama

Pizza ve lahmacunu unutturur: Yağlama

Salçalı, kıymalı, soğanlı bir harç düşünün. Onları incecik hamurun üzerinde servis yapıldığını. Ve şimdi de o lezzetin üst üste katlandığını düşünün. Evet, bizim de canımız her seferinde çekiyor. Kayseri yağlaması olarak da bilinen yağlama misafirler geldiğinde masada olmazsa olmaz yiyeceklerin başında gelir.

5. Resmen iki lezzet bir arada: Sucuklu köfte

Resmen iki lezzet bir arada: Sucuklu köfte

6. Hakkını vererek yemek lazım: Kayseri mantısı

Hakkını vererek yemek lazım: Kayseri mantısı

Geldik Kayseri deyince akla gelen ilk lezzete, yani mantıya! 36 çeşidi yapılan mantının yukarıda da bahsettiğimiz gibi en meşhur olanı etli mantı. Ancak Kayserililer mantıyı günlük hayatta yediğiniz mantıyla karıştırmayın diyor. Kayseri mantısı çok hafif çorba gibi salçalı bir suyun içinde servis edilirmiş çünkü.

7. Salçalı da güzel ama: Çemenli ekmek

Salçalı da güzel ama: Çemenli ekmek

Ekmeğini de hazır sanmayın, hamuru da ev yapımı oluyor. Çayların ve kahvaltıların olmazsa olmaz lezzetlerinden biridir. Kayseri çemeni diyoruz, olacak o kadar. 

Not: El açma ekmekle olan fotoğraf internette pek yok arkadaşlar, yapanınız varsa bizimle paylaşın. 

8. Bir de böyle deneyin: Ayvalı tahinli yaprak sarması

Bir de böyle deneyin: Ayvalı tahinli yaprak sarması

Sıradan bir yaprak sarması değil o adından anlaşılacağı gibi tahinli, ayvalı bir sarma. Tavas yemeği olarak ünlenmiş olsa da tüm Kayseri illerinde oldukça yaygın olarak yapılmakta.

9. Lezzete sıkı bir düğüm atın: Düğümlü tatlı

Lezzete sıkı bir düğüm atın: Düğümlü tatlı

Kayseri'nin güzel şerbetli tatlılarından birisidir. Hazırlaması kolay ve pratik olduğundan habersiz gelen misafirleri olan ev sahiplerinin en büyük kurtarıcısı sayılır.

10. Revani değil: Yoğurt tatlısı

Revani değil: Yoğurt tatlısı

Yoğurt oranı fazla, az yağlı ve irmik oranı una göre daha fazla olan yumuşacık keki ile revaninin bir benzeri olan bu şerbetli tatlı, özellikle Kayserililerin bayramlarda vazgeçemediği bir tatlı oluyor.

11. İçindeki altın kadar değerli: Altın kesesi

İçindeki altın kadar değerli: Altın kesesi

Kakaolu bir krep hamuru diyebiliriz hazırlanan hamuruna, günümüzde içine hazır krema koyarak yapılsa da orijinali kremasının da ev yapımı olmasından geçiyor. Altın kesesi adı gibi kıymetli bir tatlıdır. Çayla da ne iyi gider.

12. Ceviz olmazsa olmaz: Aside

Ceviz olmazsa olmaz: Aside

Antep sofralarında da karşımıza çıkan nefis bir lezzettir kendisi. Un helvasını andırsa da kıvam olarak biraz daha yumuşaktır. Sıcak sıcak servis yapılır. Üzeri muhakkak cevizle süslenir.

13. Adına şarkılar yapılmış: Kayseri tiridi

Adına şarkılar yapılmış: Kayseri tiridi

Mis gibi tavuk göğsü ile yapılan tirit Kayseri mutfağının sevilen lezzetlerinden birisidir. Tepsiye ekmek ya da el açması yufka (ki tercih edilen rulo şeklinde sarılıp dilimlenen yufkadır) serilir. Üzerine ise, haşlanan ve parçalanan tavuk eti ve de özel hazırlanan sos eklenir. Ekmek batırmadan yersiniz çünkü ekmeği içinde

14. Lezzetin hapsedilmiş hali: Örgülü pilav

Lezzetin hapsedilmiş hali: Örgülü pilav

İçine tavuk eti, ciğer, Antep fıstığı, soğan, badem, kuş üzümü giren bir pilav ve hiçbir yere kaçmasın diye onu çevreleyen bir örgü. Lezzetin hapsedildiği bu yemeği muhakkak yemelisiniz

15. Tavuklu pilavın en lezzetlisi: Saray pilavı

Tavuklu pilavın en lezzetlisi: Saray pilavı

Bildiğiniz tavuklu pilavlarını unutun. Saray pilavı sotelenmiş tavuğun pilavla buluşmasını konu alıyor. Yanında muhakkak turşu ve ayranla servis yapılıyor. Afiyet olsun

16. Ispanak gibi ama değil: Çiriş yemeği

Ispanak gibi ama değil: Çiriş yemeği

Erzurum mutfağında da bolca yapılan bu lezzetli yemek, çiriş adı verilen bir ottan yapılıyor. Yapımı ıspanak gibi olan yemek yoğurtla servis ediliyor.

17. Kuşbaşılı pidedir aslında: Cıvıklı

Kuşbaşılı pidedir aslında: Cıvıklı

Kayseri'nin Develi yöresinde kuşbaşılı pideye verilen addır. Develi'nin kültürüyle özdeşleşmiş bir yemektir. Günümüzde de birçok ilde Develi cıvıklısı olarak bulmak mümkündür.

18. Paçanganın kahramanı: Kayseri pastırması

Paçanganın kahramanı: Kayseri pastırması

Bu eşsiz lezzet için Kayseri Belediyesinin resmi sitesinde yazan açıklamayı aynen yazmak istiyoruz: "Et, pastırma oluncaya kadar yaklaşık bir ay boyunca çeşitli işlemlerden geçiriliyor. Çemen pastırmaya esas lezzetini veren bir katkı malzemesidir. Lezzet vermenin dışında , eti dış etkenlere karşı korumak, mikroplanmasını önlemek, içindeki enzimler ve organik asitler sayesinde pastırmada bulunan mikropları öldürerek etin gereğinden fazla kurumasını önlemek, havayla temasını keserek kokmasını ve bozulmasını engellemek, etin içindeki yağların oksitlenerek pastırmayı acılaştırmasını önlemek gibi çok önemli işlevleri de vardır."

Bu İçeriğe Tepki Ver (en fazla 3 tepki)

Yorumlar

https://otuzsekiz.org/assets/images/user-avatar-s.jpg

0 comment

Write the first comment for this!