Web Analytics
Bir Zamanlar- Vezir Hanı
Vezir Hanı, Kayseri ticari dokusunun güney ucunda, Ulu Cami'nin kuzeydoğu köşesine yakındır. Giriş kapısı doğu cepheden olup, Kapalıçarşı'nın bir bölümünü oluşturan Urgancılar Çarşısı girişinin yanındandır.
Vezir Hanı, Sultan III. Ahmet döneminde Sadrazam Nevşehirli Damat İbrahim Paşa tarafından 1724 yılında yaptırılmıştır. Çarşının önemini ve kıymetini artırmak için çarşıda sadece kuyumcu, abacı, kumaşçı, çuhacı gibi o günün itibar gören mesleklerinin faaliyet gösterebileceği, bir ferman-ı ali ile şarta bağlanmıştır. Bu uygulama ile handaki dükkanlar çok kıymetlenmiştir. İbrahim Paşa'nın ölümünden sonra 1731 yılında yeni bir ferman isteyen esnafın istediği yerde mesleğini yürütebileceği belirtilerek serbest bırakılmıştır.
  
Hanın duvarı, yanındaki bedestenin duvarıyla birbirlerinden bir koridorla ayrılmıştır. Vezir Hanı, kesme taştan yapılmış bir yapıdır, iki katlı ve iki avluludur. Girişteki gayri muntazam küçük avludan sonra, ortasında eskiden bir çeşmenin havuzu bulunduğu bildirilen gayet geniş bir avluya girilir. Revakların altında bulunan iki ayrı merdivenle üst kata çıkılır. Girişteki kitabenin yeri boştur. Günümüzde de kullanılmakta olan Vezir Hanı'nda bir de yatır bulunmaktadır.
Kayseri Vakıflar Bölge Müdürlüğü'ne ait olan handa bugün orta avlu çevresinde bulunan 20'si şahsa ait 154 işyerinden 12'si aktif olarak çalışmaktadır. 

Bu İçeriğe Tepki Ver (en fazla 3 tepki)

Yorumlar

https://otuzsekiz.org/assets/images/user-avatar-s.jpg

0 comment

Write the first comment for this!